marți, 9 aprilie 2013

Efectele vindecatoare ale dansului


Pe langa bucuria si relaxarea pe care le imprima,dansul este,de asemenea,una dintre cele mai facile si accesibile tehnici de vindecare si armonizare personala.Prin punerea in miscare a diverselor grupe musculare si prin presarea si relaxarea diferitelor zone de executare a miscarilor, se iriga cu sange si se decontracta parti ale corpului care in mod firesc sunt "ignorate" in exercitiile de fitness sau aerobic si total uitate in cazul celor ce nu practica sport.
De asemenea, dansul este o modalitate frumoasa de vindecare emotionala,caci "sediul" emotiilor este zona bazinului iar prin punerea in miscare a energiilor din aceasta zona "sentimentele ies la suprafata incet si delicat,fiind recunoascute si acceptate,iar viata poate fi vazuta dintr-o alta perspectiva."*

Pentru mai multe detalii despre efectele dansului va prezentam un fragment din "Secretele bunicii-ritualuri antice ale dansului si puterea sa vindecatoare" - Rosina-Fawzia Al-Ravi:

"Talia este granita dintre partea superioara si cea inferioara a trupului.Coloana vertebrala sustine organele interne si isi gaseste echilibrul prin bazin,care este baza tuturor miscarilor.
D.p.d.v. anatomic,corpul are cinci centri sau cavitati:capul,pieptul,abdomenul,bazinul si spatele.In fiecare centru se afla anumite organe care il unesc pe acesta cu alti centri
Coloana vertebrala sustine organele interne si isi gaseste echilibrul prin bazin,care este baza tuturor miscarilor.

Capul sau craniul contine creierul,cerebelul si trunchiul central al creierului.Craniul este conectat la reteaua nervoasa a gatului,care iese din primele patru vetrebre cervical.Aceasta zona poate fi stimulata prin rotiri si balansari ale capului.
Pieptul sau cavitatea toracica,care este delimitate de o membrane numita pleura,contine plamanii si inima.Aici se afla reteaua nervoasa a bratelor,care este conectata cu nervii plamanilor si ai inimii.Aceasta zona poate fi stimulata prin miscari ale umerilor,prin exercitii ale cutiei toracice,miscari serpuite si intinderi ale bratelor.
In cavitatea abdominala sau burta se afla pancreasul,rinichii,perineul,stomacul,ficatul,vezica biliara splina, intestinal gros si cel subtire.Aceasta zona este stimulata prin rotiri ale muschilor abdominali,prin miscari de solduri in forma de opt si cercuri duble.Mai contine plexul solar,care uneste toate organele zonei abdominale si poate fi stimulat prin rotiri ale muschilor abdominali si miscari tremurate ale diafragmei.
In cavitatea pelviana sau bazinul se afla vezica urinara,organele sexuale,colonul sigmoid si rectul.Desi d.p.d.v. anatomic nu exista separare intre zona abdominala si pelvis,intelegem mult mai usor intregul tablou delimitandu-le pe cele doua.Zona pelviana poate fi stimulata prin rotiri ale bazinului si variate miscari circulare ale soldurilor.Reteaua nervoasa a zonei pelviene uneste cavitatea de jos a pelvisului cu colonul sigmoid,rectul,vezica urinara si gonadele.
Cavitatea dorsala sau spatele este compusa dintr-un tub lung in interiorul coloanei vertebrale ce contine maduva spinarii.Zona spatelui poate fi intarita prin miscari ale capului,ale umerilor si ale pelvisului.Exista patru tipuri de vertebre:sapte vertebre cervicale,douasprezece vertebre toracice,cinci lombare si zona sacrala,deci,in total,douazeci si cinci de vertebre dorsale.

Daca incercam sa ne imaginam aceste diviziuni devenim constienti de modul in care dansul ne influenteaza trupul si de efectul stimulator pe care fiecare miscare il realizeaza asupra diferitilor centri.
Coloana vertebrala uneste toate organele prin sistemul nervos si tesutul de legatura.Sistemul nervos include patru zone principale ale nervilor.La nivel fizic distributia energiei noastre vitale se realizeaza prin coloana vertebrala care ajuta creierul sa comunice cu “mesagerii” lui localizati in cordonul spinal.[…] .Realizand miscari libere ale bazinului, coloana vertebrala - si ,prin coloana,toate organele interne – pot fi stimulate.
Balansarile,rotirile si spiralele folosite in dans stimuleaza energiile latent,delicat si gradat,iar acestea se ridica in intregul corp.Astfel,dansul rafineaza energia si constiinta progresiv, intr-un mod jucaus si intr-o perfecta armonie, fara a cauza vreo trauma.”
Dansul ofera posibilitatea de a exprima liber trasaturile de baza ale feminitatii, stimuland revelarea tendinetelor ei arhetipale: Initiatoare, seducatoare, mama sau razboinica.

Vino sa trăiești experiența dansului in cadrul work-shop-urilor de MANIFESTATION MEDITATION, CACAO CEREMONY & EXTATIC DANCE si afla mai multe despre rolul armonizator al dansului in vietile noastre: http://eepurl.com/dnquWT

*Sursa citate:Rosina-Fawzia Al-Rawi -" Secretele bunicii - Ritualurile antice ale dansului si puterea sa vindecatoare"


Cu drag,

Cristiana Eltrayan

Terapeut holistic, speaker international, autor

Tel: +40746165813

E-mail: eurynome999@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu