luni, 14 martie 2016

Vitamina B12 in dieta vegana





"Astazi avem din nou parte de un articol foarte interesant, scris de Dr. Călin Mărginean . 

Si daca tot vorbim de vegani, se crede ca ei si vegetarienii au o deficienta mare de B12; nu este intotdeauna asa. Se pare ca cei care au mari deficiente de B12 sunt chiar consumatorii de produse animale, in special amatorii de gratare si prreparate afumate. 

Dar inainte de a citi cele scrise de Dr. Marginean, cititi paragraful de mai jos aparut in 1999 in „Human Anatomy and Physiology” de Marieb. 

<

Sinteza vitaminei B12 are loc in intestinul mic fiind si locul unde B12 se absoarbe. Din moment ce bacteriile din intestin au cobalt si alti nutrienti, se produce B12. Dupa parerea lui Dr Michael Klaper, vitamina B12 este prezenta in gura si intestine.>>



<

Funcţii ale b12
  • constituie un factor de maturare al globulelor de sânge, fiind principalul factor anti-anemic
  • stimulează pofta de mâncare
  • stimulează sinteza proteică, dar participă şi la metabolismul glucidic şi lipidic (sinteza unor acizi graşi)
  • creşte performanţele fizice în special, dar şi pe cele psihice
  • scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind ateroscleroza şi cardiopatia ischemică. Nivelul său este invers proporțional cu nivelul homocisteinei, o substanță extrem de periculoasă pentru organism
  • are proprietăţi hepato-protectoare, împiedicând acumularea de grăsime în ficat
  • Factor important în procesele de transmetilare şi participă la formarea metioninei şi a colinei
  • esenţială pentru replicarea ADN-ului, fiind implicată în creşterea şi maturarea celulară
  • participă la integritatea fibrei nervoase şi a neuronului şi la sinteza tecii de mielină
  • determină creşterea memoriei, măreşte puterea de concentrare şi conferă o stare de echilibru psihic
  • administrarea intravenoasă a hidroxicobalaminei contracarează efectele otrăvirii cu cianuri
Surse de B12: spirulina si chlorella (recordmenul), drojdia inactiva, polenul, pastura si propolisul (pentru cei care il introduc in alimentatie), borsul, plantele care mai au fragmente minuscule de praf pe ele, malţul etc.

Semne de deficit: stare de oboseală tot mai accentuată, reducerea toleranţei la efort, pierderea apetitului, tulburări de ciclu menstrual, arsuri bucale, limbă depapilată, anemie adesea sesveră, pierderi de memorie, depresie, labilitate psihică, nervozitate, tulburări de personalitate, palpitaţii, miros neplăcut al corpului, amorţeli ale membrelor, dezorientare, greţuri, vărsături, balonări + simptomele creșterii nivelului de homocisteină.
Din păcate există numeroase „voci autorizate” care în ultimul timp susţin că această vitamină NU ar fi conţinută în alimentele de origine vegetală şi de-aici ideea că alimentaţia vegetarian totală (vegan) ar predispune la carenţe privind această vitamină. În cele ce urmează voi încerca să combat această susţinere, demonstrând că alimentaţia vegan nu prezintă riscuri, ba din contră, ar fi chiar cel mai sănătos mod de alimentaţie.
Dacă alimentaţia vegana combina cele de mai jos, ne vom găsi în faţa celui mai sănătos mod de viaţă, sau mai bine zis a secretului longevităţii.
  • exerciţiul fizic 60’-90’/zi, 5-6 zile/săptămână care să determine creşterea pulsului > 100 bătăi/minut, transpiraţie şi dispnee (gâfâială)
  • consumul a > 2,5 l de apă/zi, dar având în permanenţă urina inodoră şi incoloră
  • culcatul înainte de ora 22, asigurând zilnic între 9-10 ore de somn
  • în lipsa stimulentelor cafeinice, amfetaminice, a băuturilor alcoolice, fumatului, a prăjelilor, alimentelor fripte sau afumate
Argumentul ştiinţific medical
a) Cel mai mare fiziolog roman (acad. Baciu de la Cluj) în cartea sa „Fiziologie” de 1971 şi ulterior reeditată 1977 spune la pag. 255 că << vitaminele B se găsesc în proporţie de 85% în alimentele de origine vegetala >>. 
b) În cartea „Spirulina” editată de Firma Hofigal se afirmă ca Spirulina este prezentată ca fiind recordmenul în vitamina B12, având o concentraţie de 2 ppm (părţi per milion), ceea ce înseamnă că la o doză de minim 2 grame recomandate/zi am obţine NUMAI DIN ACEASTĂ SURSĂ 4 mcg de B12.
c) Mai sus v-am scris de Spirulină, dar toate algele marine (deci şi Chlorella şi Laminaria) contin B12, nu cât Spirulina, dar conţin!
d) În cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, carte care a ajuns la ediţia a IX-a, reputatul dr. francez Jean Valnet, afirmă că B12 există în granulele de polen.>>Dr. Călin Mărginean 
Va mai recomand inca un articol scris pe care il veti gasi aici, scris de Dr. Vivian V. Vetrano." Sursa : Ligia Pop
Mai multe detalii despre trecerea organica la o alimentatie vegetariana sau vegana gasesti in cartea PASI PENTRU O VIATA SEDUCATOARE.
Detalii despre supraalimente si descrierea lor gasesti in cartea ARMONIA TA, FEMEIE 
Cu drag,
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165 813
E-mail: eurynome999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA ELTRAYAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu