joi, 12 mai 2016

Calitatile unui tata cu o buna inteligenta emotionala


"Este posibil ca tu sa stii deja totul despre IQ sau coeficientul de inteligenta. Noi toti suntem presati, inca de la o varsta frageda, sa fim mai inteligenti, mai puternici si sa avem succes.
Dar ce stii despre EQ-ul tau? Cunoscut si sub numele de inteligenta emotionala, EQ este procesul prin care cineva invata sa recunoasca, sa inteleaga si sa isi managerieze emotiile.
O inteligenta emotionala puternica este acum, dupa cum se stie, un bun indicator al succesului in viata, depasind cu mult abilitatile si cunostintele, dar si background-ul familial. Si in vreme ce coficientul de inteligenta este fixat la nastere, inteligenta emotionala poate creste si se poate dezvolta pe parcursul vietii.

Parintii buni si emotiile
Potrivit American Psychological Association, contributiile unui tata la dezvoltarea sociala, emotionala si cognitiva a copilului sau este acum la fel de importanta (si are un impact la fel de mare) precum contributia mamei copilului.
Psihologul Marc Brackett de la Centrul pentru Inteligenta Emotionala de la Universitatea Yale, a descoperit ca odraslele care primesc sprijin emotional de la tatii lor sunt mai putin predispuse sa se confrunte cu probleme comportamentale sau abuzul de substante (droguri, alcool) si se descurca mai bine la scoala, dar si in relatiile cu ceilalti.
Asadar, avand aceste informatii in minte, care sunt caracteristicile si trasaturile notabile ale unui tata cu un EQ (inteligenta emotionala) ridicat?
• Este implicat emotional si este constient de sentimentele si starile copilului sau.
• Un tata cu o inteligenta emotionala ridicata recunoaste importanta rolului sau in dezvoltarea emotionala a copilului lui si vede asta ca pe o oportunitate de a crea o legatura profunda tata-copil.
• Este un ascultator empatic, care respecta si valideaza sentimentele copilului lui.
• Evita sa ii spuna copilului sau CUM sa simta si il asigura pe micut ca TOATE acele sentimente pe care le are sunt normale.
• El stie, de exemplu, ca ora de culcare este o oportunitate ideala de a relationa cu copilul sau si vorbeste despre evenimentele mai bune sau mai putin bune pe care le-au avut amandoi in acea zi.
• Isi invata copilul cum sa rezolve probleme.
• Un tata cu o inteligenta emotionala ridicata ajuta si contribuie la ghidarea copilului sau prin provocarile vietii de zi cu zi, oferindu-i strategii simple, potrivite pentru varsta copilului sau face un joc de roluri. Facand asta, tatal ii ofera putere copilului, ii arata lui sau ei ca exista o strategie pentru orice problema cu care cel mic se confrunta.
• Un tata cu o inteligenta emotionala mare abordeaza in mod pozitiv modul in care gestioneaza emotii si sentimente puternice, cum ar fi furia sau frustrarea.
• El impartaseste propriile sentimente deoarece stie ca acestea sunt adeseori cele mai bune momente din care se poate invata ceva si chiar si cele mai puternice sentimente pot fi gestionate prin folosirea unor strategii simple.
• Un tata inteligent emotional isi face timp sa se joace.
• Un tata inteligent emotional stie ca atunci cand copiii sunt la joaca, ei exploreaza si experimenteaza o paleta larga de emotii.
• El stie ca lucrurile nu se rezuma la a avea cele mai noi gadgeturi si jucarii electronice, dar e constient de calitatea momentelor pe care le impartaseste si le traieste alaturi de copilul sau."
Vezi Sursa.

Cu drag,
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165813
Website: soulhealing-holistictherapy.comE-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR ELTRAYAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu