joi, 24 noiembrie 2016

Cum sa cresti iepuri de casa fericiti


Pentru ca am din ce in ce mai multi prieteni interesati de iepurasi (unii au deja acasa), scriu cateva randuri care raspund la intrebarile despre cresterea si ingrijirea iepurasilor de casa.
In primul rand, nu e obligatoriu sa iti cresti iepurasul asa cum scrie pe internet, sa ii iei o cusca si sa il tii acolo toata ziua si in perioada de maturitate sa il duci la veterinar la sterilizat. Aste sunt lucrurile pe care NU LE RECOMAND. Pentru ca iepurii, la fel ca alte animale si la fel ca oamenii, sunt suflete vii care aleg si care TE aleg si nu e bine sa abuzezi de puterea ta asupra lor tratandu-i ca pe o subspecie. Eu, una, recomand si incurajez cresterea iepurasilor in libertate si ingrijirea si educarea lor astfel incat sa ne intelegem...civilizat.
De ce ai nevoie?


Cand iti iei un iepuras de casa, trebuie sa te asiguri ca iei cu tine:
1.Mancare pt iepuri (hrana uscata, se gaseste la punga sau vrac la pet shop sau cabinete veterinare)
2. Recipient special pt apa (iepurasii mici nu stiu sa bea apa din cutie, deci iti trebuie un "biberon" special de la pet shop, cu picurator, pe care il agati undeva suspendat pana la nivelul capului iepurasului, sa poata bea din el
3. O cutie de carton marisoara (macar 50/50 cm)
4.Saci menajeri
5. Fan/iarba uscata de pus in cutia de carton
6.O figurina de calciu (de la pet shop sau vetarinar) pentru tocit dintii si asigurarea aportului de calciu in corp; cand sunt stresati, au tendinta de a incerca sa roada var daca nu au calciu. E bine de remediat si factorul de stress, nu doar de adaugat suplimentul.

In situatia in care vrei sa lasi iepurasul liber prin casa (recomand asta, dar trebuie sa il iubesti si sa il educi ca sa fie civilizat), vei putea folosi initial cutia de carton recomandata, in care pui un sac menajer intins in ea, niste fan sau iarba uscata care sa acopere fundul cutiei si, intr-un colt, o cutiuta cu hrana si biberonul cu apa, suspendat cum am spus mai sus.
In primele luni de viata, iepurasul  va prefera sa isi faca nevoile in aceeasi cutie in care mananca; sunt niste ciudati din punctul asta de vedere, dar motivul este ca au o digestie foarte rapida si imediat ce mananca produc niste "bilute digestive", ca rezultat al hranei semi-digerate. Acelea nu sunt materiile fecale prorpiu-zise, ci sunt o parte din hrana lor, deci nu trebuie sa i le arunci imediat. Iepurele are digestia foarte rapida, excretia se produce imediat dupa ce o parte din hrana ajunge in stomac si de aceea nu toti nutrientii din hrana sunt absorbiti, ei raman in "bilutele digestive" pe care iepurele le depune in cutie; apoi, el le va manca si abia dupa a doua digerare rezulta produsul digestiei finale, adica meteriile fecale care arata tot ca bilutele digestive. De aceea, e recomandat ca sacul menajer si iarba din culcusul iepurelui sa fie schimbate doar o data/ de doua ori pe zi (eu schimb dimineata si seara), si nu dupa fiecare repriza de mers la toaleta, pentru ca altfel ii aruncati si nutrientii necesari, odata cu bilutele, iar iepurele va slabi si se pot produce dezechilibre. Veti observa ca daca incercati sa ii luati bilutele digestive imediat dupa ce le face devine agitat :)
Cand sunt mici trebuie feriti de iarba cruda, legume, fructe sau frunze zemoase, pentru ca au digestia sensibila. Rezumati-va la hrana lor uscata si morcovi + mladite de visin pt tocit dintii. E suficient. Apoi, intrebati la veterinar, functie de varsta si greutate cand puteti diversifica meniul si introduce hrana mai zemoasa. Lor le place si varza, salatta merele, castravetii si alte tipuri de fructe si legume, dar nu sunt indicate pana sistemul digesti nu se maturizeaza cat de cat. Ca la copii.
Sa ii feriti toata viata de iarba uda si locuri umede is friguroase; sunt sensibili la frig si umezeaza, si mai ales cat sunt mici evitati cu orice pret sa ii lasati sa se joace pe iarba uda.
Tot in primele luni de viata iepurasii au uneori tendinta de a-si marca teritoriul; ca un spatiu sa le fie familiar si confortabil, trebuie "sa miroasa a ei", de aceea va tinde sa "depuna" cateva bilute sau un pic de lichid special chiar pe canapeaua pe care iti place sa stati...impreuna. Desi din partea lui e un gest de afectiune si apartenenta (asta vrea sa spuna), e bine sa ii explici - ca unui om- serios, ca nu acolo trebuie sa faca si sa il pui de fiecare data in cutia- litiera pentru a intelege mesajul; daca te vede un pic suparat/a si daca ii explici, intelege si in curand va renunta la obicei. Dar totul se face cu rabdare si iubire. Are si el dreptul la spatiu si tabieturile lui, dar trebuie sa stabiliti "reguli de convietuire".
Daca ii schimbi in timp util - o data sau de doua ori pe zi - asternutul din litiera si ii mentii litiera curata sa nu se murdareasca pe labute (cu iarba si fan suficient incat urina sa treaca dedesubt si sa nu calce in ea), el va reveni si va face acolo; daca nu ai grija sa ii schimbi culcusul , isi va schimba el locul de toaleta; they are smart & clean.
Daca ai iepurasul liber prin casa, cel mai important aspect este sa fii atent/a si constient/a unde iti lasi cablurile si hands-free-urile, pentru ca au tendinta sa la "capseze" imediat ce le prind. Pur si simplu le place asta. Prin urmare, atentia ta trebuie sporita si toate calburile suspendate sau mascate, iar hands-free-urile si castile, tinute in zone in care ei nu pot ajunge. Trebuie sa ai in vedere ca pe canapea pot ajunge, iar daca ai o masa in apropierea canapelei si nu l-ai facut sa inteleaga ca masa e A TA, poate urca si pe ea.Deci, atentie si grija la cabluri. Si franjurile intra in aceeasi categorie :de la covoare, shaluri si alte haine. Keep them away.
Daca preferi sa il lasi in toata casa si nu intr-o camera-doua special destinate traiului impreuna cu el, atunci va trebui sa reorganizezi putin modul in care iti pui lucrurile. Daca ii rezervi doar baia, bucataria si o camera de zi in care sa stati impreuna (deci sa il poti vedea), atunci lucrurile se simplifica. Prietenii mei il lasa in bucatarie cand sunt plecati (pentru ca au gresie pe jos si fara cabluri), si il primesc in camera de zi cand sunt acasa, pentru ca acolo se joaca impreuna. Poti testa variante si vezi cum e convenabil pentru tine, dar nu il baga in cusca cand pleci la serviciu, caci e un suflet constient, la fel ca si tine...

Poti sa iesi cu el la iarba verde sau in parc, nu va fugi foarte departe si nici nu va face surprize daca esti atent si dragastos cu el. Ei sunt foarte speriosi mai ales in primele luni de viata, se agita la orice zgomot sau miscare brusca,asa ca trebuie sa te misti bland in preajma lor si sa fii atent sa nu ii sperie ceva din exterior. Sub nicio forma nu ii lasa in preajma cainilor si pisicilor, mai ales a celor straini, pentru ca il pot manca. Nu te baza pe prietenia dintre specii sau pe rapiditatea lui, tu trebuie sa fii atent. Daca il scoti la iarba verde e bine sa il duci pe o pajiste intinsa, fara prea multe desisuri si ascunzisuri pentru ca ei in salbaticie traiesc sub pamant si va tinde instinctiv sa se ascunda in cel mai intunecat loc:). Cand il scoti, vei vedea ca face cativa pasi, revine langa tine, apoi iar doi pasi in plus, apoi iar revine la tine si tot asa pana inspecteaza teritoriul si se familiarizeaza; apoi s-ar putea sa se aventureze in "calarorii" mai lungi de cativa metri, dar trebuie sa il urmezi si sa fii permanent atent la animale si copii pentru ca unii il pot manca iar ceilalti il pot speria...ambele iremediabil. Mergi dupa el,ii vorbesti permanent si el va sta pe langa tine si va explora pajistea. Gradina botanica sau locurile de pe langa Cetatuia sunt bune pentru excursii cu iepurele, dar cu atentie. Oricum, merita scos macar odata pe saptamana daca nu e foarte frig sau ploios. Ii place si ii face bine.
In rest, sunt fiinte foarte inteligente, empatice si intuitive, de multe ori ghiceste ce vrei inainte sa ii spui si cand ii spui intelege tot, chiar daca nu intotdeauna te asculta. Chestia cu asculatul depinde, ca si la copii, de cata afectiune si iubire ii transmiti; nu il intereseaza nimic altceva :) . Ei,la randul lor, sunt foarte afectuosi si tandri, te pupa incontinuu daca esti bland si cald cu el si va vrea sa fie in preajma ta cata vreme ai o stare buna; cand esti indipus, de obicei se ascunde intr-un colt si te lasa sa te linistesti si nu ii face bine sa il fortezi sa stea cu tine.
Fiind animale care in salbaticie traiesc sub pamant, va vrea sa isi gaseasca cel putin un loc in casa unde sa fie "ascuns"; asta ii da siguranta si il face sa se simta acasa. Nu te speria daca sta jumatate de zi dupa un dulap; asa ii place lui; dupa ce isi face siesta, va iesi si se va juca in preajma ta sau cu tine, dar el decide asta. Nu e iepurele TAU, ci SUNTETI PRIETENI.
Si, permanent in relatia cu el, uita de faptul ca tu esti om si el e animal, uita de orice gand de superioritate sau putere asupra lui si fii pregatit/a sa il tratezi de la egal la egal, sa ii respecti teritoriul si dorintele (nu il forta daca nu vrea sa mearga afara sau sa se joace cu tine) si sa inveti de la el...pentru ca sunt maestri buni!
Am scris mai mult decat m-as fi asteptat si cred ca inca mai sunt lucruri de spus...mai intreaba-ma in comment-uri si raspund de obicei in 1-2 zile. Multumesc.

Cu drag,
CRISTIANA ELTRAYAN
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165 813
E-mail: eurynome999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA ELTRAYAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu